Određivanje specifičnosti, senzitivnosti i tačnosti biopsije šupljom iglom u dijagnostikovanju tumora doušne i podvilične pljuvačne žlezde - Oroz, Aleksandar B; Bokun, Zorana; Antonijević, Djordje; Jevdjić, Jasna (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Dijagnoza tumora pljuvačnih žlezda se pretežno zasniva na radiološkom ispitivanju i histološkoj analizi patološke mase dobijene biopsijom. Cilj rada bio je da se ispitaju specifičnost, senzitivnost i tačnost biopsije šupljom iglom u dijagnozi bolesnika sa oboljenjima parotidne i submandibularne pljuvačne žlezde. Metode. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u Odeljenju za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Zemun, Beograd, u periodu od maja 2008. do maja 2016. godine Studijom je bilo obuhvaćeno 200 bolesnika od kojih je kod 100 bio dijagnostikovan tumor u doušnoj pljuvačnoj žlezdi a kod 100 tumor u podviličnoj pljuvačnoj žlezdi. Biopsija šupljom iglom je bila sprovedena kod svih bolesnika kod kojih je tumor bio manji od 2 centimetara, udaljen od krvnih sudova i udaljen od dubokog režnja doušne pljuvačne žlezde. Posle toga je histološkim nalazom utvrđivan tip promene. Posle sprovođenja hirurške intervencije i potpunog uklanjanja obolelog tkiva, uzorak je ispitan za uspostavljanje konačne dijagnoze. Rezultati. Senzitivnost postupka iznosila je 90,9% za doušnu pljuvačnu žlezdu i 74% za podviličnu pljuvačnu žlezdu; specifičnost je bila 95,9% za doušnu pljuvačnu žlezdu; 93% za podviličnu pljuvačnu žlezdu i preciznost je bila 94,7% za doušnu pljuvačnu žlezdu i 87% za podviličnu pljuvačnu žlezdu. Na osnovu histopatološkog nalaza biopsije šupljom iglom bilo je moguće diferencirati maligne od benignih lezija. Zaključak. Sprovedeno istraživanje ukazuje na prednost i efikasnost biopsije šupljom iglom u dijagnozi tumefakata doušne i podvilične pljuvačne žlezde.