Influence of individual surgeon volume on early postoperative outcomes after rectal cancer resection - Aleksić, Zoran; Vulović, Maja; Milošević, Bojan; Cvetković, Aleksandar; Tomić, Dragan; Trkulja, Nebojša; Simatović, Milan; Stojković, Anđelka; Ivošević, Anita (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Individualno hirurško iskustvo mereno brojem procedura može značajno uticati na preživljavanje bolesnika sa karcinomom rektuma (KR). Cilj ovog rada bio je da se utvrdi da li individualni volumen procedure hirurga utiče na rane postoperativne ishode i da li jačina različitih grupa procedura hirurškog volumena, kao predskazatelja ishoda kod bolesnika sa KR do 30 dana posle hirurškog lečenja. Metode. Sprovedena je retrospektivna jednocentrična studija sa kohortom od 546 bolesnika oba pola, elektivno operisanih u 10-godišnjem period zbog KR. Bolesnici su bili podeljeni u tri grupe, shodno godišnjem volumenu procedura 18 ordinirajućih hirurga u kolorektalnoj hirurgiji. Analizirano je sedam ishoda: stopa dehiscencije kolorektalne anastomoze (DKRA), vreme trajanja operacije, intraoperativni gubitak krvi, dužina hospitalizacije, intrahospitalna smrtnost, patohistološki status cirkumferencijalne resekcione margine (CRM) i totalna mezorektalna ekscizija (TME) sa brojem limfnih nodusa, kao i drugi faktori rizika (više nezavisnih, zavisnih i “zbunjujućih” varijabli) od značaja za ishod operativnog lečenja i objašnjenje razlike. Utvrđivana je jačina svake grupe hirurga i njihov uticaj na rane ishode lečenja. Rezultati. Većina hirurga (77,7%) pripadala je grupi sa niskim i srednjim volumenom procedura koja je izvela nešto veći broj operacija (281). Grupa hirurga sa visokim volumenom imala je značajno bolje rezultate u četiri ishoda (stopa DKRA, vreme trajanja operacije, status CRM I TME sa brojem limfnih nodusa). Zaključak. U našoj hirurškoj ustanovi, visoki hirurški volumen je važan predskazatelj uspešnog ishoda u hirurškom lečenju karcinoma rektuma.