Pneumothorax in a patient with pneumonia caused by SARS-CoV-2: A case report - Novković, Ljiljana; Čekerevac, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Koronavirusna bolest 2019 (COVID-19) je akutna, infektivna multisistemska bolest koja se najčešće manifestuje akutnim respiratornim simptomima. Izaziva je severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Nova koronavirusna pneumonija (NCP) je najčešća ozbiljna klinička manifestacija SARS-CoV-2 infekcije. U teškoj NCP ispoljene su i sistemske manifestacije bolesti, a jedna od retkih komplikacija, prvi put opisana u Vuhanu (Kina), je pneumotoraks. Prikaz bolesnika. Bolesnica stara 65 godina primljena je u Kliniku za pulmologiju zbog febrilnosti, otežanog disanja, gušobolje i opšte malaksalosti koje je imala prethodnih 5 dana. Laboratorijskim ispitivanjem otkriveni su limfopenija, povišene vrednosti parametara zapaljenja i lezija jetre. Radiografijom (RDG) grudnog koša utvrđeno je difuzno naglašen intersticijum i smanjena transparencija parenhima levo perihilarno. Prisustvo SARS-CoV-2 u uzorku nazofaringealnog brisa otkriveno je lančanom reakcijom polimeraze (PCR), čime je potvrđena dijagnoza NCP. Odmah je započeta terapija kiseonikom preko nazalne kanile protoka 8 L/min, uz hlorokin fosfat, antibiotike i simptomatsku terapiju. Osmog dana, stanje bolesnice se naglo pogoršalo i razvila je tešku hipoksemiju. Ponovljenom RDG grudnog koša potvrđen je kompletan pneumotoraks levo. Torakalna drenaža je uspešno izvedena uz potpunu reekspanziju pluća već sledećeg dana. Bolesnica je otpuštena iz bolnice u dobrom opštem stanju, sa normalnim gasovima arterijske krvi. Zaključak. Usled oštećenja alveola, pneumotoraks kao komplikacija pneumonije izazvane SARS-CoV-2, može nastati bez prethodnih plućnih oboljenja. Akutno pogoršanje sa naglom desaturacijom kiseonikom kod tih bolesnika trebalo bi da pobudi sumnju na pneumotoraks. Rana dijagnoza i brzo lečenje su neophodni za smanjenje smrtnosti.