Anatomske karakteristike furkacija i korenova višekorenih zuba – epidemiološka studija - Kadović, Jana; Novaković, Nada; Jovanovic, Mila D; Djordjević, Vladan; Petrović, Vanja; Stojčev Stajčić, Ljiljana; Čakić, Saša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Poznavanje mnogobrojnih varijacija anatomskih karakteristika furkacija (furkacionih regija) je preduslov za postizanje predvidivih rezultata terapije furkacionih defekata višekorenih zuba. Cilj ovog istraživanja je bio procena morfološke karakteristike izvađenih zuba adultne populacije u Beogradu. Metode. Merenja su vršena na ukupno 468 izvađenih prvih i drugih molara i gornje i donje vilice. Analizirane su izmerene vrednosti dužine korenskog stabla i dužine korenova, prečnik ulaza u furkaciju, odstojanje između korenova i dubina korenskog konkaviteta. Rezultati. Prvi gornji molari su imali signifikantno veće vrednosti dužine korenskog stabla od drugih gornjih molara. Kod donjih molara, prečnik ulaska u furkaciju bio je manji od 1 mm. Na trećem nivou merenja, odstojanje između korenova imalo je vrednost veću od 2 mm. Zaključak. Prečnik ulaska u furkaciju sa bukalne strane gornjih molara bio je najmanji. Dubina korenskog konkaviteta drugih donjih molara bila je veća sa lingvalne strane.