Uticaj rutinske limfadenektomije hepatičnog sliva na trajanje resekcije jetre zbog metastaza kolorektalnog karcinoma - Basarić, Dragan D; Soldatović, Ivan; Lekić, Nebojša S; Djordjević, Vladimir; Djurašić, Ljubomir; Micev, Marjan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Metastaze su u današnje vreme samo relativna kontraindikacija za hirurško lečenje kolorektalnog karcinoma (KRK). Cilj ove studije je bio da se utvrdi uticaj rutinske limfadenektomije hepatičnog sliva na trajanje resekcije jetre zbog metahronih jetrinih metastaza KRK. Metode. Ukupno 50 bolesnika sa metastazama jetre KRK podvrgnuto je resekciji jetre sa rutinskom limfadenektomijom hepatičnog sliva. Rezultati. Veći volumen metastaza jetre (u mL), broj zahvaćenih segmenata jetre, broj metastaza u jetri i veličina najveće metastaze u jetri (u mm) određivali su dužinu trajanja resekcije jetre i operacije u celini. Vreme trajanja limfadenektomije iznosilo je od 25 do 55 min (prosečno 32,2 min). Zaključak. Rutinska limfadenektomija hepatičnog sliva kod resekcije jetre zbog metahronih metastaza KRK neznatno produžava vreme trajanja operacije.