MANIFESTACIJE KAO FAKTOR ODRŽIVOG RAZVOJA VINSKOG TURIZMA - Todorov, Predrag; Cilić, Marko (Turističko poslovanje, 2025)
Apstrakt: Rad istražuje ulogu vinskih manifestacija kao ključnog pokretača održivog razvoja vinskog turizma u Srbiji. Poseban akcenat stavljen je na ekonomske, ekološke i sociokulturne dimenzije održivosti, kroz analizu primera manifestacije Fruškogorska vinska šetnja u Irigu. Kroz sintezu relevantne literature i analizu dobre prakse, rad pokazuje da dobro osmišljene i organizovane manifestacije doprinose diversifikaciji lokalne ekonomije, jačanju identiteta destinacije i promociji autentičnih vrednosti prostora. Istovremeno, one utiču na podizanje svesti o značaju očuvanja prirodnih i kulturnih resursa i podstiču održivo ponašanje posetilaca i proizvođača vina. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu strateškog planiranja, saradnje javnog i privatnog sektora i aktivnog uključivanja lokalne zajednice kako bi manifestacije postale dugoročno održiv model razvoja vinskog turizma u Srbiji. Ključne reči: vinski turizam, održivi razvoj, manifestacije, Fruškogorska vinska šetnja, Srbija.
Keywords: vinski turizam; održivi razvoj; manifestacije; Fruškogorska vinska šetnja; Srbija