PRIMENA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U UGOSTITELJSTVU - Gagić Jaraković, Snježana; Paunić, Maja; Vujasinović, Vesna; Stanojević, Mateja (Turističko poslovanje, 2025)
Veštačka inteligencija (AI) sve više menja način na koji funkcioniše ugostiteljstvo, nudeći alate koji omogućavaju automatizaciju, personalizaciju usluga i unapređenje korisničkog iskustva. Ovaj pregledni rad analizira savremene trendove u primeni AI u ugostiteljstvu, oslanjajući se na aktuelnu literaturu i studije slučaja. Fokus je na integraciji AI u restoransku industriju, hotelijerstvo i korisničke interakcije, kroz tehnologije poput chatbotova, prediktivne analitike, digitalnih asistenata i robotskih sistema. Takođe se i prikazuju stavovi potrošača prema ovim inovacijama, uključujući poverenje, prihvatanje i skepticizam. Podaci navedeni u radu su tu da prikažu da AI značajno doprinosi efikasnosti i profitabilnosti ugostiteljskih preduzeća, ali izaziva i zabrinutost vezanu za sigurnost podataka, gubitak radnih mesta i smanjenje ljudske interakcije. Ovaj rad pruža pregled prednosti, izazova i budućih pravaca razvoja AI u sektoru ugostiteljstva, sa ciljem da se podstakne dalja diskusija i istraživanje u ovoj brzo rastućoj oblasti.
Keywords: veštačka inteligencija; ugostiteljstvo; automatizacija; prsonalizacija usluge; korisničko iskustvo