DRŽAVNA REGULACIJA CENA HOTELSKOG SMEŠTAJA U BUGARSKOJ I PRINCIP SLOBODNE EKONOMSKE INICIJATIVE: IZAZOVI I MOGUĆA REŠENJA - Jončeva, Tanja (Turističko poslovanje, 2025)
Nakon tranzicije Bugarske sa centralizovane na tržišnu ekonomiju, u različitim sektorima nacionalne privrede dominaciju su preuzeli tržišni mehanizmi, konkurencija, privatna svojina i preduzetništvo. Tokom relativno kratkog perioda u turističkom sektoru došlo je do pojave i afirmacije brojnih privatnih privrednih subjekata, koji razvijaju svoje poslovne aktivnosti na izrazito konkurentnom i dinamičnom tržištu turizma.Iako se država povukla sa nekadašnje dominantne pozicije u ekonomskim odnosima, njeno prisustvo u turističkom sektoru ostaje značajno. Odgovornost državnih organa i dalje se ogleda u formulisanju i sprovođenju sveobuhvatne turističke politike, kao i u primeni strategije održivog razvoja ovog važnog privrednog sektora. Ministarstvo turizma, kao nadležni organ, pored kreiranja politika i strategija, obavlja i neposredne funkcije organizovanja i administriranja pojedinih turističkih aktivnosti, uz stalni nadzor nad njihovim zakonitim sprovođenjem.Ključno istraživačko pitanje odnosi se na dopušteni obim i intenzitet državne intervencije u funkcionisanju turističkog sektora, odnosno na razgraničenje između regulatorne uloge države i mogućeg podređivanja same ekonomske aktivnosti. Reč je o kompleksnom problemu koji otvara brojna teorijska i praktična pitanja i teško da može biti razrešen jedinstvenim odgovorom. U ovom radu problem se razmatra kroz analizu konkretnog upravnog postupka pred Komisijom za zaštitu konkurencije. Naime, od strane nadležnog ministarstva Komisiji je upućen zahtev za davanje mišljenja o usklađenosti predloga uvođenja minimalnih cena hotelskog smeštaja sa pravilima konkurencije. U nastavku rada izložena su zapažanja i argumenti zainteresovanih strana, a potom i autorovi lični stavovi u vezi sa predmetnim slučajem.
Keywords: slobodna ekonomska inicijativa; Zakon o zaštiti konkurencije