ZNAČAJ PET-FRENDLY KONCEPTA U RAZVOJU SAVREMENOG HOTELIJERSTVA I TURIZMA - Vujić, Milan; Vujić, Tamara; Vujić, Emilija; Milaš, Borko (Turističko poslovanje, 2025)
: Usluge prilagođene kućnim ljubimcima postaju sve značajniji segment hotelske ponude, kako na globalnom, tako i na domaćem tržištu. U doslovnom smislu pet-friendly znači biti prijateljski nastrojen ka kućnim ljubimcima. U praktičnom i poslovnom jeziku izraz pet-friendly označava prijem i ugošćavanje kućnih ljubimaca u nekom objektu, a termin se najčešće koristi kada se govori o hotelijerstvu i ugostiteljstvu. U savremenim uslovima razvoja turizma i ugostiteljstva, potreba za adaptacijom hotelskih usluga u skladu sa promenljivim obrascima ponašanja korisnika postaje sve izraženija. Jedan od rastućih trendova u Srbiji, ali i u globalnom kontekstu, jeste porast interesovanja putnika za mogućnost putovanja sa kućnim ljubimcima.  Cilj ovog rada jeste da se predstavi percepcija korisnika hotela u Srbiji koji omogućavaju boravak sa kućnim ljubimcima.
Keywords: pet-frendly; hotelijerstvo; turizam; kućni ljubimci; korisnici usluga