PORAST GHOST KUHINJA I VIRTUELNIH BRENDOVA - Gagić Jaraković, Snježana; Paunić, Maja; Vujasinović, Vesna; Stanojević, Mateja (Turističko poslovanje, 2025)
Ugostiteljstvo prolazi kroz duboku transformaciju usled pojave „ghost“ kuhinja i virtuelnih brendova, podstaknuta digitalnim inovacijama i promenama u potrošačkim preferencijama. „Ghost“ kuhinje su objekti za pripremu hrane koji su isključivo za dostavu, predstavljaju isplativo i stabilno rešenje za restoranske operatere, jer eliminišu potrebu za fizičkim prostorima za posluživanje gostiju. Slično tome, virtuelni brendovi koriste strategije zasnovane na podacima kako bi optimizovali ponudu jela i angažovanje kupaca u sve digitalnijem tržištu. Iako ovi modeli nude značajne mogućnosti, kao što su širenje tržišta, smanjenje troškova i operativna fleksibilnost, oni takođe donose izazove, uključujući oslanjanje na platforme za dostavu, diferencijaciju brenda i očuvanje kvaliteta hrane. Ovaj rad istražuje rast „ghost“ kuhinja i virtuelnih brendova, njihove ekonomske implikacije, ključne operativne strategije i dugoročnu održivost u ugostiteljstvu.
Keywords: ghost kuhinje; virtuelni brendovi; inovacije u dostavi hrane; transformacija ugostiteljstva