УТИЦАЈ МЕНАЏМЕНТА НА ЗАДОВОЉСТВО ЗАПОСЛЕНИХ У УГОСИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА У Р. СРБИЈИ - Šmugović, Stefan; Ivanović, Velibor; Kalenjuk Pivarski, Bojana; Tešanović, Dragan; Vujasinović, Sofija (Turističko poslovanje, 2025)
Задовољство запослених представља један од кључних фактора који утичу на квалитет услуга у угоститељству, а улога менаџмента у његовом обликовању је од суштинског значаја. Циљ овог истраживања је да испита утицај менаџерских пракси на задовољство запослених у угоститељским објектима у Републици Србији. Истраживање је засновано на анкетном испитивању 153 запослена у различитим врстама угоститељских објеката. Резултати су показали да запослени високо вреднују тимски рад и могућност коришћења сопствених способности, али да постоји простор за унапређење у области транспарентности комуникације и флексибилности менаџмента. Ово истраживање доприноси бољем разумевању фактора који утичу на задовољство запослених у угоститељству и може послужити као основа за унапређење менаџерских стратегија усмерених на побољшање радног окружења и повећање задовољства радника.
Keywords: менаџмент; угоститељство; задовољство послом; Република Србија