PERSPEKTIVE RAZVOJA KULTURNE RUTE JEVREJSKO NASLEĐE NOVOG SADA KAO DEO TURISTIČKE PONUDE - Mijuk, Nenad (Turističko poslovanje, 2025)
Tema ovog istraživanja fokusira se na razvoj kulturne rute “Jevrejsko nasleđe Novog Sada” kao potencijalnog segmenta turističke ponude grada. Novi Sad, sa bogatom istorijom jevrejske zajednice, predstavlja značajan kulturni centar čije je nasleđe oblikovalo društveni, kulturni i ekonomski život u region. Ovaj rad istražuje mogućnosti za usmeravanje turizma prema jevrejskom kulturnom nasleđu, analizira ključne aspekte koji čine ovaj segment atraktivnim za turiste, te identifikuje potencijale i izazove u njegovom razvoju. Poseban akcenat stavljen je na analizu kulturnih i istorijskih objekata. Takođe, istražuju se načini povezivanja jevrejskog nasleđa sa širim turističkim ponudama grada, uključujući edukaciju i turističke ture. Cilj je utvrditi kako razvoj ove kulturne rute može doprineti očuvanju kulturnog identiteta, unapređenju turističke ponude i stvaranje novih prilika za ekonomski rast Novog Sada.
Keywords: kulturno nasleđe; Jevreji; turističe ture; Novi Sad