UPRAVLJANJE KVALITETOM EKO TURISTIČKOG PROIZVODA - Todorov, Predrag (Turističko poslovanje, 2025)
Apstrakt: Upravljanje kvalitetom eko turističkog proizvoda predstavlja ključni aspekt održivog razvoja turizma koji se sve više fokusira na očuvanje prirodnih resursa i unapređenje iskustava turista. Ovaj rad istražuje važnost efikasnog menadžmenta kvaliteta kroz primenu eko-menadžment sistema, kao što su EMAS i ISO standardi, koji pružaju okvir za poboljšanje ekoloških performansi i održivosti. Fokusirajući se na integraciju održivosti u kreiranje ekoturističkih proizvoda, rad analizira ključne korake, uključujući analizu prirodnih resursa, planiranje ekoloških aktivnosti, saradnju sa lokalnim zajednicama i obrazovanje turista. Implementacija ovih strategija ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine, već i povećava zadovoljstvo i svest turista o značaju odgovornog ponašanja. Pored toga, rad ukazuje na izazove i prilike sa kojima se suočavaju turističke destinacije prilikom usvajanja ovih pristupa, naglašavajući potrebu za stalnim unapređenjem i inovacijama. Ovaj rad pruža preporuke za efikasno upravljanje kvalitetom u ekoturizmu, osnažujući tako lokalne zajednice i promovirajući dugoročnu održivost turističkih destinacija.Ključne reči: menadžment kvaliteta, EMAS i ISO standardi, eko-menadžment sistem, ekoturizam, turistički proizvod.
Keywords: menadžment kvaliteta; EMAS i ISO standardi; eko-menadžment sistem; ekoturizam; turistički proizvod