INTEGRATIVNI PRISTUPI FINANSIJSKOJ PROGNOZI U SEKTORU UGOSTITELJSTVA - SVEOBUHVATNA ANALIZA HOTELA TAMIŠ - Ćosić, Nenad; Zrnić, Miloš; Božić, Aleksandar (Turističko poslovanje, 2025)
Ovaj rad istražuje modele finansijskog predviđanja primenjene na usluge matineja u hotelu Tamiš, koje obuhvataju ponudu hrane, pića i muzike, u periodu od 1. jula 2023. do 1. jula 2024. Koristeći SPSS 26. za sveobuhvatnu finansijsku analizu, studija ispituje ključne metrike kao što su ove usluge, ukupna marža i materijalni prihod. Nalazi ukazuju da efikasno upravljanje troškovima sirovina, koji čine značajan deo troškova, pored strateškog određivanja cena, igra ključnu ulogu u povećanju ukupne profitabilnosti. Integracija različitih tokova prihoda od hrane, pića i zabave uživo je istaknuta kao ključni faktor u optimizaciji finansijskog učinka. U radu se naglašava važnost prilagođavanja usluga kako bi se ispunila očekivanja gostiju i predlažu putevi za buduća istraživanja, uključujući uticaj povratnih informacija gostiju na uspeh matine ponude u ugostiteljskom sektoru.
Keywords: Hotel Tamiš; F&B; Finansijsko predviđanje; Matine; Menadžment; Ugostiteljstvo