REZULTATI ANALIZE RENTABILNOSTI POSLOVANJA I USPEŠNOSTI POSLOVANJA PRIVREDNIH DRUŠTAVA IZ SEKTORA USLUGA SMEŠTAJA I ISHRANE U REPUBLICI SRBIJI - Filipović, Vesna; Nikica, Radović (Turističko poslovanje, 2024)
Analiza uspešnosti poslovanja privrednih društava uglavnom se sprovodi primenom modela koji su formirani od više racio brojeva, a ima za cilj mogućnost sagledavanja ostvarenih rezultata, ali i moguću procenu problema u budućem poslovanju. Predmet istraživanja u ovom radu je analiza pokazatelja rentabilnosti i ocena uspešnosti poslovanja privrednih društava koja posluju u sektoru Usluga smeštaja i ishrane u Republici Srbiji. Na osnovu podataka iz Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja preuzetog sa sajta Agencije za privredne registre (u daljem tekstu: APRa) za 2022. i 2023. godinu o rezultatima poslovanja privrednih društava u sektoru Usluga smeštaja i ishrane u Republici Srbiji analizirani su pokazatelji rentabilnosti, Kraličekovim QuickTestom sagledana je uspešnost poslovanja i data je prognoza stabilnosti poslovanja analiziranih privrednih društava. Na osnovu dobijenih rezultata pokazatelja rentabilnosti potvrđuje se poslovna situacija većeg broja privrednih društava iz sektora Usluge smeštaja i ishrane koji su u 2019. i 2020. poslovnoj godini, usled pozitivnih kretanja na turističkom tržištu strateški investirali u unapređenje poslovanja, ali su u 2020. i 2021. godini zbog krize uzrokovane COVID-19 pandemijom imali loše poslovne rezultate. Promene na turističkom tržištu u 2022. i 2023. godini dovode do porasta rezultata poslovanja analiziranih privrednih društava, pa se očekuje da pomenuta strateška ulaganja postanu isplativa, već u 2024. godini, za koju rezultati turističkog prometa u Republici Srbiji ukazuju na rast prihoda u poslovanju privrednih društava analiziranog sektora.
Keywords: rentabilnost, uspešnost poslovanja, Kraličekov QuickTest, hotelijerstvo, restoraterstvo