KNJIGE UTISAKA KAO POKAZATELJ GOSTOLJUBIVOSTI NA PRIMERU HOTELA ASTORIA I RESTORANA NA BLEDSKOM DVORCU - Grafenauer, Boža (Turističko poslovanje, 2025)
Knjige utisaka kao pokazatelj gostoljubivosti na primeru Hotela Astoria irestorana na Blejskom dvorcuApstrakt Članak se bavi analizom knjiga utisaka gostiju Hotela Astoria na Bledu i restorana na Blejskom dvorcu kao važnim izvorom za razumevanje gostoljubivosti i hotelske kulture. Knjige gostiju kao istorijski izvor omogućavaju sveobuhvatan pristup proučavanju istorije putovanja, kulturnih interakcija i hotelske industrije. Kroz njih dobijamo uvid u druge aspekte hotelskog života i hotelske kulture, kako gostiju tako i zaposlenih. U članku je analizirano pet knjiga utisaka gostiju, u kojima je ukupno zapisano 685 unosa, hronološki smeštenih za period 1995. do 2016. godine. Glavno istraživačko pitanje je šta nam zapisi u knjigama utisaka govore o gostoljubivosti u različitim vremenskim periodima i koji su to elementi gostoljubivosti koji su istaknuti. Na osnovu nalaza, autorka se pita kako primeniti ili obogatiti praksu gostoljubivosti iz prošlosti u turističkoj ponudi I gostoljubivosti Hotela Astoria danas. Ključne reči: knjiga utisaka, Hotel Astoria, gostoljubivost, turizam, Bled, Slovenija
Keywords: knjiga utisaka, Hotel Astoria, gostoljubivost, turizam, Bled, Slovenija