UPOTREBA MIKROBILJA U UGOSTITELJSKIM KUHINJAMA NOVOG SADA: ZNANJA I ISKUSTVA ZAPOSLENIH - Šmugović, Stefan; Ivanović, Velibor; Kalenjuk Pivarski, Bojana; Čugalj, Milana; Trivunović, Boris (Turističko poslovanje, 2024)
Угоститељство данас тежи иновативности и креативности, а један од трендова који је привукао пажњу је употреба микробиља у професионалним кухињама. Микробиље, младе биљке са изузетно високим садржајем хранљивих материја, постају све траженија намирница, те је њихова употреба једна од главних конкурентних предности бројних ресторана. Циљ овог рада је да се истраже знања и искуства запослених у угоститељским кухињама Новог Сада у погледу употребе и познавања микробиља. Истраживање је обухватило анкетирање 150 запослених у угоститељским кухињама Новог Сада, а резултати су показали да, иако постоји основно знање предности употребе микробиља, као и познавање начина његове употребе, практична примена варира и углавном није на високом нивоу. Овај рад нуди увид у тренутну праксу и потенцијалне правце за будуће унапређење у употреби микробиља у гастрономији Новог Сада.
Keywords: Микробиље, запослени, угоститељство, Нови Сад