POTENCIJALNI RAZVOJ FOTO TURIZMA NA PROSTORU JEZERSKIH AKUMULACIJA OPŠTINE SUBOTICE - Mijuk, Nenad (Turističko poslovanje, 2024)
Opština Subotica, sa svojim jezerskim akumulacijama kao što su Palićko, Ludaško, Treset, Majdan i Krvavo jezero, predstavlja idealnu destinaciju za razvoj foto turizma. Sa bogatom florom i faunom, kao i prelepim pejzažima, jezerske akumulacije nude idealne uslove za foto safari aktivnosti. U ovom radu se analizira trenutna turistička ponuda, identifikujući nedostatke u infrastrukturi i promociji, kao i potencijalne ciljne grupe. Takođe, istražuje se mogućnost saradnje sa lokalnim zajednicama i organizacijama za očuvanje prirode, kako bi se razvila održiva turistička ponuda. Zaključak sugeriše da bi strateški pristup razvoju foto turizma mogao značajno doprineti očuvanju prirodnih resursa, unapređenju lokalne ekonomije i jačanje turističkog identiteta opštine Subotice.
Keywords: foto turizam, foto safari, jezerske akumulacije, opština Subotica