RAZVOJ, ZNAČAJ I UČEŠĆE PRIMORSKOG TURIZMA U ŠPANIJI - Momirovic, Andjela (Turističko poslovanje, 2024)
Приморски туризам представља један од најмасовнијих видова туризма. Шпанија је држава са дугом традицијом овог туризма и једна од три најпопуларнијих дестинација овог вида туризма у свету. Како је Медитеранско подручје најзначајније за приморски туризам, Шпанију годишње посећује велики број туриста, те је ова привредна грана врло значајна за економски развој земље. Од периода пандемије Корона вируса, Шпанија, као држава која остварује значајне приходе од туризма поново бележи раст и повећан број туристичких посета. Циљ рада је приказати туристички промет у приморском делу Шпаније, његов статистички промет у периоду пре и након пандемије Корона вируса, затим значај и удео туризма у укупном економском развоју државе, али и размотрити перспективе развоја овог вида туризма у будућности. Успоставити који су највећи проблеми са којима се сусреће или се може сусретати, када је овај вид туризма у питању, на шта би требало на време реаговати и усмерити стратегије развоја
Keywords: Španija; primorski turizam; turisti; prihod; bruto domaći proizvod; turistički promet