ODRŽIVI KONGRESNI TURIZAM KAO PREDUSLOV RAZVOJA POSLOVNOG TURIZMA U BUDUĆNOSTI - Botić, Aleksandra; Vujko, Aleksandra; Panić, Aleksa (Turističko poslovanje, 2024)
Rad analizira ulogu održivog kongresnog turizma kao ključnog preduslova za budući razvoj poslovnog turizma, sa fokusom na hotel Norcev na Fruškoj gori. Predmet rada je analiza održivog razvoja i njegov uticaj na konkuretnost i uspeh poslovnog turizma u budućnosti. Cilj ovog rada je da istraži ulogu održivog kongresnog turizma kao ključnog faktora za budući razvoj poslovnog turizma. U radu se krenulo od polazne hipoteze da je održivost ključni faktor za razvoj poslovnog turizma. Zadaci rada su uključivali istraživanje i analizu održivog kongresnog turizma, analizu faktora značajnih za poslovni turizam, sprovođenje istraživanja među gostima hotela, analizu prikupljenih rezultata i izradu preporuke za održivo poslovanje. Rezultati su pokazali da primena održivih principa značajno poboljšavaju konkurentnost hotela, i sugeriše primenu ekološke prakse u svim segmentima poslovnog turizma.
Keywords: MICE turizam, poslovni turizam, održivost, održivi razvoj, održivi turizam