ISTRAŽIVANJE KULINARSKOG PEJZAŽA: PREGLED LITERATURE GASTRONOMSKOG I VINSKOG TURIZMA - Zrnić, Miloš (Turističko poslovanje, 2024)
Sa fokusom na dinamičke preseke gastronomskog, vinskog i gastronomskog turizma, za ovu literaturu je ispitan širok spektar knjiga, članaka i radova objavljenih od 2014. godine. Kroz korišćenje prestižnih akademskih časopisa, poslovnih časopisa i naučnih knjiga, ovo istraživanje ima za cilj da dokumentuje najnovija dostignuća, perspektive i obrasce koji utiču na scenu hrane. Studija koristi tehnike sinteze i analize. Pored toga, autor je bio u mogućnosti da uporedi radove, istraživanja i studije o vinskom turizmu, gastronomiji uopšte i kulinarskom turizmu zahvaljujući komparativnoj i deduktivnoj metodi. Bacajući široku mrežu na naučni pejzaž, obuhvatajući različite discipline kao što su antropologija, sociologija, hotelijerstvo i studije turizma, ovaj pregled literature ima za cilj da obuhvati višestruke dimenzije gastronomskog, vinskog i gastronomskog turizma. Kroz ovaj interdisciplinarni pristup, ova studija otkriva složenu interakciju kulturnih, ekonomskih i društvenih faktora koji oblikuju kulinarske prakse, uvažavanje vina i iskustva putovanja širom sveta.
Keywords: Gastronomija; vino; gastronomski turizam; vinski turizam; turizam