POJAVA TEHNOLOŠKIH INOVACIJA U DIGITALNOM UGOSTIELJSTVU – PREGLED LITERATURE - Zrnić, Miloš; Božić, Aleksandar (Turističko poslovanje, 2024)
Industrija ugostiteljstva prolazi kroz značajnu transformaciju koju pokreće tehnološki napredak, što dovodi do pojave digitalnog ugostiteljstva. Ovaj rad se bavi pokretačima, izazovima i mogućnostima povezanim sa digitalizacijom ugostiteljskih usluga, nudeći vredne uvide za zainteresovane strane u industriji. Kroz istraživanje studija slučaja, trendova u industriji i teorijskih okvira, ovaj rad otkriva transformativnu moć digitalnog ugostiteljstva i njegove implikacije na budućnost industrije. Nalazi otkrivaju da usvajanje tehničkih inovacija kao što su virtuelna stvarnost, beskontaktna tehnologija i veštačka inteligencija preoblikuje način na koji se ugostiteljske usluge pružaju i doživljavaju. Lideri u industriji koriste ove tehnologije kako bi poboljšali korisničko iskustvo, optimizovali operacije i pokrenuli inicijative za održivost. Štaviše, rad naglašava važnost prilagođenih strategija i intervencija koje imaju za cilj smanjenje otpada, poboljšanje efikasnosti i ispunjavanje rastućih zahteva potrošača u digitalnoj eri. Takođe, rad naglašava potrebu da preduzeća u ugostiteljskom sektoru prihvate digitalizaciju i prilagode se promenljivom pejzažu. Prihvatanjem tehnološkog napretka i implementacijom inovativnih rešenja, organizacije mogu da se pozicioniraju za uspeh u digitalno vođenom svetu, na kraju povećavajući konkurentnost i zadovoljstvo kupaca u industriji ugostiteljstva koja se razvija.
Keywords: digitalno ugostiteljstvo; tehničke inovacije; beskontaktna tehnologija; veštačka inteligencija