MENADŽMENT SAOBRAĆAJA U TURIZMU - ZNAČAJ SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE ZA RAZVOJ TURISTIČKIH DESTINACIJA U SRBIJI NA PRIMERU GRADA KRALJEVA I ZLATIBORSKOG OKRUGA - Tornjanski, Aleksandra (Turističko poslovanje, 2023)
Saobraćajna infrastruktura u Srbiji predstavlja sastavni deo materijalne osnove turizma. Razvoj turističke destinacije je nemoguće ostvariti bez razvoja saobraćajne infrastrukture. Saobraćajna infrastruktura je sastavni deo turističke destinacije i uslov odvijanja svih aktivnosti i procesa u destinaciji. Atraktivni faktori same turističke destinacije ne mogu biti uspešno valorizovani ukoliko ne postoji dobra saobraćajna infrastruktura i saobraćajna povezanost. Upravo, razvoj saobraćaja doprineo je kretanju ljudi i razvoju turizma, posebno izgradnja saobraćajne infrastrukture, železničkih pruga, drumskih saobraćajnica i aerodroma, koji su doveli do savremenog masovnog turizma. Poboljšanje kvaliteta saobraćaja u pogledu brzine i udobnosti putovanja je izuzetno važan faktor u turističkoj ponudi danas. Destinacije koje poseduju kvalitetnu saobraćajnu infrastrukturu i dobru saobraćajnu povezanost, imaju veću atraktivnost kao destinacije za turiste. Važan preduslov za razvoj turizma na destinacijama predstavlja razvoj saobraćajne infrastrukture, odnosno položaj destinacije u odnosu na glavne saobraćajne puteve.   Razvijenost avio-saobraćaja i postojanje aerodroma sa letovima prema emitivnim tržištima je jedan od važnih preduslova za razvoj turizma u Srbiji. Region oko grada Kraljeva i zlatiborski okrug imaju izuzetno dobar položaj za dalji razvoj turističke ponude Srbije. Izgradnja saobraćajne infrastrukture je prvi i odlučujući faktor koji utiče na rast i razvoj turizma na određenoj turističkoj destinaciji. Saobraćajna infrastruktura izuzetno snažno definiše i usmerava ekonomski razvoj i razvoj turizma Srbije. Uključivanje aerodroma u Kraljevu i Užicu, kao i dalje uključivanje drugih manjih aerodroma, posebno na onim lokacijama koje gravitiraju prema većem broju gradova, snažno će uticati na unapređenje turizma na nivou zemlje. Višesturke koristi od uključivanja manjih aerodroma u Srbiji, biće najlakše uočljive putem porasta broja putnika na ovim aerodromima, ali pravi efekti će se videti kada se pokretljivost ljudi, najpre iz regiona, bude uočila u godinama koje dolaze.
Keywords: menadžment saobraćaja; saobraćajne usluge; saobraćajna infrastruktura; turizam; turističke destinacije; Srbija; Kraljevo; Zlatibor