MUZEJ GRADA NOVOG SADA KAO DEO KULTURNE TURISTIČKE PONUDE - Mijuk, Nenad (Turističko poslovanje, 2023)
Značajno mesto u kulturnim turističkim kretanjima, zauzimaju muzejske institucije. One predstavljaju objekte istorije, kulture i nasleđa jednog naroda ili područja. U njima se nalaze brojni vredni fondovi iz oblasti arheologije, istorije, etnologije, arhitekture, likovne i primenjene umetnosti, ako i iz svakodnevnog i običnog života građana. Novi Sad, drugi grad po veličini u Srbiji, na prostoru Panonske nizije poznat je po izuzetno bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu. Muzejski kompleks pod nazivom „Muzej Grada Novog Sada“ osnovan je 1954. godine i u njegovom sastavu se nalazi: Glavna ili centralna zgrada muzeja, Zbirka strane umetnosti, Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaj i Zavičajna zbirka Sremski Karlovci.             Osnovni cilj rada jeste da se predstavi turistička ponuda Muzeja, te da se kroz  turističku valorizaciju kvalitativno-kvantitativnom metodom i SWOT analizom utvrde njegove pozitivne i negativnekulturno-istorijske vrednosti, te samim tim i ukaže na potencijal koji ova institucija može imati u razvoju turizma Novog Sada  i cele zemlje.
Keywords: muzej; Novi Sad; kultura; turizam