EKOLOŠKI ASPEKTI ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA - Todorov, Predrag; Mihailović, Branko; Brzaković, Pavle (Turističko poslovanje, 2023)
Apstrakt: Ubrzani razvoj ekoturizma ogleda se kroz skoro podjednako brz porast broja istraživača koji skreću pažnju na potencijalno štetne i destruktivne posledice razvoja turizma. Održivi turizam i ekoturističke destinacije su od suštinskog značaja za održivi razvoj, koji je nastao kao logična potreba da se zaustavi ekspanzivni privredni rast zasnovan na nekontrolisanom korišćenju raspoloživih resursa. Turizam i životna sredina su međusobno povezani i zavisni, a ekomenadžment turističke destinacije je od suštinskog značaja za budući razvoj i njihovu održivost. Motivacija savremenih turista sve više se vezuje za destinacije koje se rukovode principima održivog razvoja, pa bi donosioci odluka i lokalna zajednica trebalo da posvete više pažnje propisima koji se odnose na zaštitu životne sredine i efikasnosti njenog sprovođenja. Ovaj rad ima za cilj da pruži bolјi uvid u ekomenadžment sistem koji je u funkciji razvoja turističkih destinacija i njene održivosti kroz sveobuhvatan pregled literature revolucionarnih istraživanja i članaka iz najsavremenijih časopisa. Koncept upravlјanja ekoturističkim destinacijama zahteva pronalaženje novih i reviziju različitih strategija upravlјanja za očuvanje biodiverziteta u turističkim destinacijama.
Keywords: održivi razvoj turizma; ekoturizam; ekoturistička destinacija; motivacija u ekoturizmu