IZAZOVI I PRIMENA KRIPTOVALUTA U TURIZMU - Zrnić, Miloš; Njeguš, Angelina; Brdar, Ivana; Košutić, Jelena (Turističko poslovanje, 2022)
U radu će biti prikazano ispitivanje stavova i mišljenja učesnika na turističkom tržištu Republike Srbije o kriptovalutama i njihovoj spremnosti da ih prihvate u svom radu, biznisu i putovanju. Metode koje su korišćenje u radu: hipotetičko-deduktivna, strukturirana (zatvorenog tipa) pitanja, dihotomna pitanja sa jednim izborom; nominalne i intervalne merne skale. Istraživanje bi trebalo doprineti boljem razumevanju funkcionisanja digitalnih valuta u turističkom sektoru i bližem razumevanju izazova i izgleda za njihovu primenu. Sprovedena anketa je pokazala da su ispitanici upoznati sa blokčejn tehnologijom i kriptovalutama, ali ih uglavnom ne koriste ali imaju pozitivan stav prema hotelima i restoranima koji ih prihvataju.
Keywords: kriptovalute; bitkoin; turizam; blokčain; Srbija