PREDEO IZUZETNIH ODLIKA "VRŠAČKE PLANINE" U FUNKCIJI RAZVOJA TURIZMA - Trišić, Igor (Turističko poslovanje, 2022)
Zaštićena područja mogu biti značajne destinacije turističkog razvoja jer doprinose ekonomskom, ekološkom i kulturnom razvoju. To je značajno prilikom turističkog planiranja i razvoja turističke destinacije. U fazi planiranja razvoja zaštićenog područja kao turističke destinacije važno je sagledati sve mogućnosti, šanse, snage, slabosti i opasnosti turističke implementacije, što bi trebalo da bude osnovni zadatak upravlјačkih procesa. Predeo izuzetnih odlika „Vršačke planine” poseduje značajne potencijale za razvoj turizma. U okviru ovog područja postoje brojni prirodni i antropogeni motivi, značajni za razvoj turizma. Povoljan geografski položaj, blizina velikih gradova Srbije i granica sa Rumunijom, značajni su potencijali za razvoj turizma u ovom zaštićenom području. U istraživanju u ovom radu korišćena je kvantitativna metoda. Tehnikom anketiranja uz pomoć upitnika kao instrumenta istraživanja, metodom slučajnog izbora, anketirano je 250 posetilaca ove turističke destinacije. Posetioci su se izjašnjavali o potencijalima za razvoj turizma ovog zaštićenog područja. Analizom odgovora ispitanika, zaključuje se da ovo područje u značajnoj meri raspolaže sa prirodnim faktorima koji doprinose razvoju turizma baziranom na prirodi, kakvi su razgledanje ptica i životinja, slikanje prirode, zdravstveni, rekreativni, edukativni i izletnički turizam. Pored toga, posetioci su prepoznali i značaj socio-kulturnih faktora koji imaju značaj za razvoj kulturnih oblika turizma.
Keywords: zaštićeno područje; turistički razvoj; Vojvodina; turizam baziran na prirodi