OKVIR ZA ANALIZU INTERNET PREZENTACIJA VINARIJA: STUDIJA SLUČAJA VINARIJA SREMA - Ćamilović, Dragana (Turističko poslovanje, 2022)
Svrha ovog rada je razvoj okvira koji će omogućiti analizu internet prezentacija vinarija sa nekoliko aspekata: funkcionalnosti internet prezentacije, interaktivnosti, vizuelnog izgleda, raspoloživosti kontakt informacija, informacija o samoj vinariji, usluga vezanih za vinski turizam, kao i mogućnosti onlajn kupovine. Taj okvir je zatim primenjen na analizu vinarija Srema. Autor je odabrao baš Sremski rejon zato što vinogradarstvo u Sremu ima dugu tradiciju, a proizvedena vina su visokog kvaliteta. Da bi kao takve bile prepoznate u svetu, i da bi Sremski rejon mogao zainteresovati ljubitelje vina i vinske turiste iz najrazličitijih zemalja, vinarije Srema moraju imati snažnu prisutnost na internetu, posebno u vidu internet prezentacija. Istraživanje prezentovano u ovom radu je, nažalost, pokazalo da veliki broj njih i nema internet prezentaciju, a postojeće prezentacije su detaljno analizirane u skladu sa predloženim okvirom. Projekat poseduje i praktične implikacije, jer predstavljeni okvir može biti od velike pomoći svima koji se bave vinskim biznisom da razumeju koje su to karakteristike koje visokokvalitetna internet prezentacija vinarije mora posedovati.
Keywords: Internet prezentacije vinarija; analiza internet prezentacija; vinarije; vinski turizam; Srbija