GASTRONOMSKE MANIFESTACIJE U FUNKCIJI PROMOCIJE SRBIJE KAO TURISTIČKE DESTINACIJE - Zrnić, Miloš; Vujić, Milan; Košutić, Jelena; Obradović, Maja; Obradović, Ana (Turističko poslovanje, 2021)
U radu je prikazano istraživanje gastronomskih manifestacija u Srbiji, s fokusom na njihovu raznovrsnost, značaj i ulogu u promociji Srbije kao turističke destinacije. Posebna pažnja usmerena je na gastronomski turizam kao poseban oblik turizma koji poslednjih godina postaje sve popularniji čime i zemlje koje nisu obdarene prirodnim lepotama, povoljnom klimom ili bogatom istorijom, postaju potencijalno atraktivne destinacije za posetioce. Prikupljanje podataka i analiza usmerena na manifestacije hrane i pića u Srbiji, pokazuje je tendenciju rasta broja istih te ukazuje na mogućnost za privlačenje domaćih i stranih gostiju tokom cele godine. Dodatno, autentičnost regiona unutar Srbije čini njihovu gastronomsku ponudu jedinstvenom što doprinosi kreiranju specifičnog iskustva sve zahtevnijih posetilaca a posledično i promociji Srbije na konkurentnom turističkom tržištu
Keywords: gastronomske manifestacije; gastronomija; promocija; turizam; Srbija