TRENDOVI UPARIVANJA HRANE I VINA U SVETU I RAZVOJ GASTROENOLOŠKIH PONUDA U RESTORANIMA U SRBIJI - Janković, Ivana; Ćirić, Miloš (Turističko poslovanje, 2021)
Hrana i vino su od davnina bili sinergiski spoj. Zadatak ovog rada je da utvrdi koje karakteristike utiču na formiranje gastrenološkog doživljaja. Cilj ovog rada je da istraži u kojoj meri se u Srbiji koriste domaća a u kojoj inostrana vina i koje karakteristike su bitni segmenti za formiranje dobre gastroenološke ponude. Prema istraživanju o gastroenološkoj ponudi koja je obrađena u ovom istraživanju se jasno vidi u restoranima ima dosta zastupljenosti inostranih vina, kao smernica za razvoj u području harmonizovanja hrane i vina trebalo bi veći akcenat dati domaćim jelima i domaćim vinima. Ovo svakako doprinosi razvoju malih preduzeće i lokalnih uzgajivača da se bolje plasiraju i promovišu kako domaćim gostima tako i turistima. Beograd kao glavni grad Republike Srbije i kao glavna turistička destinacija treba da u svojim restornima prilagodi ponudu kako hrane tako i vina. Postoje turisti kojima je primarni cilj putovanja gastroenološki doživljaj, oni žele da probaju što više lokalene hrane i vina. Dok ima i onih kojima primarni cilj nije gastroenologija prilikom putovanja i žele da konzumiraju nešto njima poznato. Restorani ili drugi ugostiteljski objekti bi se svakako trebali prilagoditi kako domaćim gostima tako i turistima u cilju zadovoljstva gosta.
Keywords: Srbija; trendovi; gastronomska ponuda; gastroenologija