Kriterijumi intervalnog tipa i proširenje metode EDAS + u EDAS++ - Štilić, Anđelka (Turističko poslovanje, 2020)
Višekriterijumski problemi spadaju u slabo strukturirane probleme odlučivanja jer seodvijaju u uslovima stohastičnosti (neodređenosti). Ovo se pre svega odnosi na broj kriterijuma isloženost njihovih međusobnih relacija među kojima može da postoji potpuna suprotstavljenost,kao i na metodološki raznorodan prostor utvrđivanja preferencijala odnsono težinskih faktorakoji bitno utiču na rezultate odlučivanja.U ovom radu akcenat je na uvođenju novih vrsta kriterijuma: kriterijuma intervalnog tipa1 – 4 i njegovoj implemantaciji u EDAS+ metod višekriterijumske analize.
Keywords: kriterijumi; kriterijumi intervalnog tipa; EDAS; težinski faktor; optimizacija