ZADOVOLJSTVO GOSTIJU NA GASTROENOLOŠKU PONUDU U BEOGRADU - Janković, Ivana; Ćirić, Miloš (Turističko poslovanje, 2020)
Turizam je jedna od oblasti, koja je u poslednjih nekoliko godina počela u velikoj meri da se razvija, a jedan od glavnih razloga za to predstavlja intenzivan razvoj gastronomije. Bez obzira na to o kom se području govori, razvoj gastronomije i kvalitetna ponuda hrane i pića jedno je od sredstava, kojim se osigurava kvalitet gosta u jednom ugostiteljskom objektu. Posebnu pažnju u gastronomskoj oblasti predstavlja gastroenološka ponuda, odnosno ponuda hrane i vina, koja zahteva posebno vođenje racuna o hrani koja se nalazi na tanjiru i vinu, koje se sa njom poslužuje. U ovom radu biće prikazani rezultati dobijeni nakon sprovedenog istraživanja u nekoliko beogradskih ugostiteljskih objekata sa ciljem da se ispita zadovoljstvo korisnika njihovom gastroenološkom ponudom. Tokom proteklih godina literatura je obogaćena brojnim studijama, koje govore o faktorima, koji utiču na nivo zadovoljstva gastroenoloskim ponudama, a na listi najvažnijih faktora nalaze se pol, starosna dob, obrazovanje, zanimanje, porodični status. Detaljnijim analiziranjem dobijenih rezultata, došlo se do zaključka da su gosti beogradskih ugostiteljskih objekata u velikoj meri zadovoljni gasteoenološkom ponudom, ali mali procenat ispitanika, koji navedenom ponudom nije zadovoljan, dovodi i do povećanja potrebe za poboljšanjem ugostiteljskih usluga, iz kojih se ne sme izostaviti ni gastroenološka ponuda.
Keywords: gastronomija, gastroenologija, hrana, vino, gastroenološka ponuda, zadovoljstvo korisnika