KAKO LOKALNE TURISTIČKE ORGANIZACIJE U SRBIJI KORISTE FEJSBUK - Ćamilović, Dragana (Turističko poslovanje, 2020)
Upotreba interneta, a posebno društvenih mreža, promenila je način na koji se ljudi danas informišu o potencijalnim turističkim destinacijama. Često pretražuju internet ne bi li pronašli inspiraciju za svoje naredno putovanje. Lepa fotografija ili video zapis objavljeni na Fejsbuk stranici, na primer, mogu ih motivisati da dodatno istraže neku destinaciju i zainteresuju se da je posete. S obzirom da lokalne turističke organizacije u Srbiji imaju značajnu ulogu u promociji i podršci turizmu na lokalnom nivou, one moraju da u potpunosti iskoriste marketinški potencijal društvenih mreža. Ovaj rad daje pregled najzastupljenijih društvenih mreža i prednosti njihove upotrebe. Takođe rasvetljava kako lokalne turističke organizacije popularnih srpskih destinacija koriste Fejsbuk. Autorka je istražila Fejsbuk stranice pet srpskih lokalnih turističkih organizacija i sprovela njihovu komparativnu analizu prema broju fanova (tj. broju ljudi koji su lajkovali stranicu), uvećanju broja fanova u odnosu na prethodnu sedmicu, broju objava u posmatranoj sedmici i stopama angažovanosti fanova (u posmatranoj sedmici).
Keywords: turizam, lokalne turističke organizacije, društvene mreže, Fejsbuk, Srbija