TRADICIONALNE SPORTSKE IGRE U VOJVODINI (SRBIJA) U FUNKCIJI DIVERZIFIKACIJE TURISTIČKOG PROIZVODA - Bjeljac, Željko N; Ćurčić, Nevena; Brankov, Jovana; Milanović Pešić, Ana (Turističko poslovanje, 2019)
Tradicionalne sportske igre su izraz narodnog stvaralaštva u domenu sporta i rekreacije, rezultat kreativnosti naroda u sportskoj kulturi. Prema prostoru održavanja najviše su vezane za ruralne sredine iz kojih su i potekle. Tradicionalne sportske igre su u XXI veku prepoznate kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje treba štititi i afirmisati na jedan nov način kako bi se sačuvale od zaborava i nestajanja. Stoga se u turističkim strategijama i planovima u svetu sve više prepoznaje značaj tradicionalnih sportova kao elementa turističke ponude (važan element turističke ponude i promocije ruralnog, verskog, kulturnog, sportsko rekreativnog i manifestacionog turizma). Predmet istraživanja u radu je 16 manifestacija koje promovišu tradicionalne sportske igre i veštine na teritoriji Vojvodine. Cilj rada je da se turizmološkom kategorizacijom i klasifikacijom izdvoje oni stari tradicionalni sportovi koji mogu da predstavljaju parcijalni ili integralni turistički proizvod. U radu su korišćene metode analitičko-sintetička i induktivno-deduktivna uz primenu kritičkog zaključivanja, kao i metoda turizmološke valorizacije prema Hilary du Cros. Ključne reči: tradicionalne sportske igre, manifestacije, turistički proizvod, diverzifikacija, Vojvodina