ANALIZA TURISTIČKE POTRAŽNJE U GRADU OPATIJI - Baldigara, Tea (Turističko poslovanje, 2019)
U radu se analizira i modelira turistička potražnja u Opatiji aproksimirana brojem ostvarenih noćenja upotrebom autoregreosijkog modela s distribuiranim vremenskom pomakom (ADLM) distribuiranih pomaka. Rezultati modeliranja pokazali kako je odabrani model adekvatan, korektno specificiran te pouzdan. Modeliranje i predviđanje turističke potražnje, kao što su pokazale mnoge studije i istraživanja, relevantno je pitanje koje može biti od pomoći svim dionicima koji se bave turizmom i hotelijerstvom. Precizna i pravovremena prognoza može predvidjeti buduće trendove i omogućiti efikasnije planiranje, organiziranje i strukturiranje turističkih kapaciteta, donošenje poslovnih odluka te u konačnici poboljšanje poslovne performanse.