ZNAČAJ VLAŽNIH STANIŠTA ZA ODRŽIVI TURIZAM AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE - Trišić, Igor (Turističko poslovanje, 2019)
Vlažna staništa su prostori vrlo retkih i krhkih ekosistema. Imaju višestruku prirodnu ulogu, kako u pogledu zaštite od prirodnih uticaja, tako i pogledu obezbeđenja staništa za brojne predstavnike flore i faune. Uloga vlažnih staništa u razvoju održivog turizma AP Vojvodine je značajna. Prihodom od turističke potrošnje direktno se unapređuje zaštita ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, razvijaju infrastruktura i objekti za različite oblike turizma. Sa druge strane, direktno ili indirektno, povećava se zarada lokalnog stanovništva od turističke potrošnje. Ključne reči: turizam, vlažna staništa, održivi turistički razvoj.