Mogućnosti modernizacije kulturnog turizma grada Požarevca: formulacija i realizacija kulturne rute - Antić, Aleksandar (Turističko poslovanje, 2019)
Културни туризам представља значајан део туристичког тржишта и као такав обухвата широк спектар културно-историјских вредности, које поседују ефикасна туристичка својства када је у питању туристички промет и туристички приход. Потпуно искоришћавање културно-историјских туристичких потенцијала и атрактивности неретко подразумева израду културне руте. Циљ једне такве руте је да обједини све културно-историјске вредности и презентује јединствену туристичку понуду. У овом раду истраживано је културно-историјско наслеђе града Пожаревца, које се може имплементирати у обједињену културну руту и на тај начин модернизовати културни туризам Града. Постављена хипотеза у раду јесте могућност културне руте да модернизује културни туризам у Пожаревцу. Методолошки приступ је подразумевао примену модела за евалуацију културне руте, те је реализован детаљан аналитички преглед свих туристичких вредности и потенцијала. Резултати истраживања су показали да је могуће укључити културно-историјско наслеђе у потенцијалну културну руту, као и да сама рута може бити круцијална у модернизацији културног туризма града Пожаревца.