ULOGA DIGITALNIH ALATA, CRM SISTEMA I AI CHATBOTOVA U RAZVOJU VINSKOG TURIZMA - Maksimović, Mirjana; Pivac, Tatjana (Turističko poslovanje, 2025)
Budućnost vinskog turizma oblikuju istovremeno dva paradoksalna procesa: dugoročan pad globalne potrošnje vina i snažan rast iskustvenog turizma koji traži autentičnost, tehnologiju i održivost. Stoga, ovaj rad sintetizuje uticaj tržišnih promena, demografskih pomaka i tehnoloških inovacija (GIS, AR/VR/MR, CRM i AI) na poslovne modele vinarija. Analiza kombinuje postojeće empirijske dokaze, tržišne prognoze i primere prakse kako bi ponudila praktične preporuke za vinarije i menadžere vinskog turizma, sa posebnim osvrtom na prilike i izazove u Srbiji i regionu. Ključne poruke su: fokus na kanale direktne komunikacije i turistički doživljaj kao prioritet prihoda i strateška integracija digitalnih alata za personalizaciju iskustava i upravljanje podacima.