RAZUMEVANJE PREFERENCIJA GOSTIJU PREMA DIZAJNU HOTELSKIH PROSTORA KROZ SOCIODEMOGRAFSKE KARAKTERISTIKE - Petković, Teodora; Tepavčević, Jelena; Blešić, Ivana (Turističko poslovanje, 2025)
Dizajn enterijera danas ima sve važniju ulogu u hotelijerstvu, budući da direktno utiče na utisak gosta, njegovo zadovoljstvo i odluku o ponovnoj rezervaciji usluga. Savremeni hoteli više nisu samo mesta za prenoćište, već prostori koji stvaraju doživljaj i emociju. U tom kontekstu, stil uređenja postaje ključni element koji odlikuje identitet hotela i imidž. Ovaj rad ispituje razlike između modernog klasičnog stila uređenja hotelskih soba i lobija, kao i preferencije gostiju prema određenom stilu u zavisnosti od njihovih sociodemografskih karakteristika. Istraživanje je sprovedeno putem online ankete u Republici Srbiji i obuhvatilo je 186 ispitanika. Dobijeno je da sociodemografske karakteristike u velikoj meri ne utiču na preferencije prema određenim stilovima. Rezultati su pokazali da se ispitanici u većoj meri opredeljuju za moderni dizajn, dok klasični stil i dalje ima značajnu vrednost zbog osećaja topline i udobnosti koji stvara. Dobijeni podaci ukazuju na to da je dizajn enterijera mnogo više od vizuelnog utiska – on je važan alat za stvaranje prepoznatljivosti i lojalnosti gostiju. Rezultati istraživanja takođe pružaju smernice za strateško planiranje renoviranja i ulaganja u enterijer, fokusirajući se na elemente koji najviše doprinose zadovoljstvu i pozitivnom doživljaju posetilaca.