ШПАНСКА КУХИЊА: ПОЗНАВАЊЕ, ЗАСТУПЉЕНОСТ И ЗАДОВОЉСТВО ПОСМАТРАНО ИЗ УГЛА УГОСТИТЕЉСКИХ РАДНИКА - Ivanović, Velibor; Čugalj, Milana; Kalenjuk Pivarski, Bojana; Šmugović, Stefan (Turističko poslovanje, 2025)
Шпанска кухиња представља једну од најзначајнијих гастрономских традиција, познату по својој разноврсности, регионалним специјалитетима и културној вредности. Њена разноврсност гастрономских производа настала је као резултат јединственог географског положаја, али и сложених културно-историјских утицаја. Кухиња ове земље одавно превазилази њене границе и представља једну од најважнијих интернационалних кухиња са великим бројем јела прихваћених широм света. Предмет овог истраживања је познавање и заступљеност шпанске кухиње, као и и задовољство понудом у угоститељским објектима на подручју Београда, као значајног угоститељско-туристичког центра. Основни задатак је да се испита ниво информисаности угоститељских радника о карактеристикама шпанске гастрономије, као и да се утврди заступљеност јела у актуелној угоститељској понуди. Циљ истраживања је да се утврди у којој мери су запослени у угоститељству упознати са карактеристикама шпанске кухиње, колико су јела присутна у понуди и да ли постоји задовољство односно потенцијал за њихово шире укључивање у понуду. Истраживање је спроведено анкетирањем запослених у угоститељским објектима на подручју Београда, а подаци су анализирани применом дескриптивне статистике. Резултати истраживања су показали ограничену информисаност о шпанској кухињи, ниску заступљеност њених јела у понуди, али и високу отвореност ка њеном увођењу у меније.