ОД УКУСА ДО ПРЕПОРУКЕ: УТИЦАЈ ГАСТРОНОМСКЕ МОТИВАЦИЈЕ И ОНЛАЈН ПОНАШАЊА НА еWOM ТУРИСТА У ВОЈВОДИНИ - Vukolić, Dragan; Gajić, Tamara; Milošević, Srđan (Turističko poslovanje, 2025)
Циљ овог истраживања је да се испита улога гастрономске понуде као фактора који повећава видљивост туристичких дестинација путем електронске усмене препоруке (eWOM), са посебним освртом на гастрономске догађаје у Војводини. Гастрономија се све више препознаје као значајан мотив доласка туриста, нарочито у регионалним и руралним дестинацијама, где аутентичност локалне кухиње представља додатну вредност у оквиру туристичке понуде. Истраживање је спроведено применом квантитативног приступа, коришћењем анкетног упитника међу туристима који су учествовали на одабраним гастрономским догађајима у Војводини. Анализирани су мотивациони фактори, ниво задовољства гастрономским искуством и спремност туриста да поделе своје утиске путем друштвених мрежа и онлајн платформи. Резултати указују на постојање позитивне корелације између квалитета гастрономске понуде и намере за учешћем у eWOM-у, што имплицира да гастрономски догађаји могу значајно допринети дигиталној промоцији дестинација. На основу добијених налаза формулисане су препоруке за унапређење гастрономске понуде као алата за одрживи развој туризма и јачање позиције Војводине на туристичкој мапи кроз савремене комуникационе канале.