OSNAŽIVANJE RURALNIH ŽENA: KLJUČNI FAKTOR ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA - Išpanović, Mina; Vujko, Aleksandra; Turčinović, Milena (Turističko poslovanje, 2025)
Apstrakt: Empirijski dokazi sugerišu da je osnaživanje žena u ruralnim područjima esencijalni prediktor održivog razvoja u sektoru turizma. Kao primarni nosioci kulturnog kapitala i lokalnih tradicija, njihovo nezamenljivo učešće u turističkim inicijativama zasnovanim na zajednici značajno korelira sa poboljšanjem ekonomske održivosti, očuvanjem kulturnog diverziteta i jačanjem socijalne kohezije. Ova studija istražuje uzročno-posledičnu vezu između osnaživanja ruralnih žena i razvoja turizma, analizira strategije za jačanje njihovog učešća i identifikuje inherentne izazove. Centralni nalaz studije implicira da je osnaživanje žena ključni determinator njihove sklonosti ka preduzetničkim aktivnostima u domenu turizma.