ULOGA I ZNAČAJ ZNANJA, OBRAZOVANJA I OBUKE U ORGANIZACIJAMA TURISTIČKE PRIVREDE - Vučković, Jelisaveta (Turističko poslovanje, 2024)
Na globalnom tržištu rada, pa i u onom delu koji se odnosi na turističku privredu, dešavaju se krupne i brze promene, koje kao rezultat imaju nastajanje velikog broja novih poslova, kao i značajne promene ili pak nestajanja postojećih. Stoga se nameće neophodnost permanentnog celoživotnog obrazovanja i obučavanja zaposlenih, u cilju unapređivanja postojećih znanja ili pak nužnih prekvalifikacija. Predmet analize u ovom radu su faktori koji determinišu ulogu i značaj obrazovanja i obuke u organizacijama turističke privrede, ciljevi obrazovanja i obuke u organizacijama turističke privrede, faze, karakteristike i koristi od obrazovanja i obuke, kao i teorije i principi učenja odraslih.