SPORI TURIZAM KAO ALTERNATIVA MASOVNOM TURIZMU: PREGLED LITERATURE I STUDIJE SLUČAJA - Novaković, Đurđina (Turističko poslovanje, 2024)
Све већа забринутост због негативних утицаја масовног туризма на животну средину, културу и локалне заједнице подстакла је интересовање за алтернативне облике туризма. Спори туризам (Slow tourism) представља један од ових облика, фокусиран на успорено, свесно, квалитетно и одрживо путовање које истиче дубљу повезаност са локалном културом, заједницама и природом. Концепт „спорог“ размишљања подстиче туристе да се удаље од својих обавеза. Овај концепт све више привлачи путнике који су ослобођени притиска масовног туризма и који траже аутентична искуства и смисленије интеракције са дестинацијама. Овај рад пружа свеобухватан преглед литературе о спором туризму, истражујући његов концепт, еволуцију и тренутни обим. Поред теоријских увида, рад укључује и одређене студије случаја које илуструју практичне аспекте спорог туризма. Кроз анализу, идентификују се кључне карактеристике и потенцијали спорог туризма као одрживе алтернативе масовном туризму, са циљем да се пружи нови увид у његову примену и утицај. Такође, ова анализа доприноси и продубљивању знања о новим трендовима у туризму и даљем истраживању аутора о развоју овог феномена.