ANALIZA UMETNOSTI I PONUDE ZANATSKOG SEKTORA U CILJU UNAPREĐENJA ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA U CRNOJ GORI - Janković, Đorđina; Govedarica, Aleksandra (Turističko poslovanje, 2024)
Turistički sektor u Crnoj Gori, uprkos bogatoj zanatskoj riznici, nije u dovoljnoj mjeri prepoznao značaj pospješivanja valorizacije ovog kulturnog resursa. Stoga, svrha ovog rada je da se ispitaju potencijalni problemi i slabosti zanatskog sektora i spremnost zanatlija da učestvuju u održivom razvoju turizma, te da se daju potencijalna rješenja za ulazak u turističku djelatnost. Cilj ovog rada je da se analizom stanja zanatskog sektora, ali i odnosa prema turističkoj valorizaciji zanata, prepoznaju prepreke i kreiraju preporuke u cilju unapređenja održivog razvoja turizma u Crnoj Gori. Rad obuhvata sekundarna i primarna istraživanja, pri čemu se sekundarno istraživanje bazira na podacima dostupnih bibliografskih jedinica, dok se primarno istraživanje temelji na obradi podataka dobijenih putem ankete, odnosno upitnika, a odnosi se na analizu stavova crnogorskih zanatlija i zaposlenih u institucijama kulture vezano za trenutno stanje zanatske proizvodnje. Rezultati istraživanja pokazuju slabo učešće zanatlija u turizmu, ali veliku zainteresovanost za predstavljanje njihovih umjetnina za potrebe turizma. Prepoznaju se problemi sa kojima se zanatlije susrijeću, a rezultati pokazuju da nedostaju vizija i strategija razvoja. Ipak, postoje veliki potencijali. Istraživanje će doprinijeti uključivanju malih privrednika u turističku industriju i valorizaciji nepravedno zanemarenog kulturnog blaga, uviđanjem postojećeg stanja, prepoznavanjem barijera i pružanjem smjernica za njihovo otklanjanje. Ključne riječi: umjetnost, zanat, kultura, održivi razvoj,kulturni turizam