UTICAJ MOTIVA I DRUŠTVA PUTOVANJA NA ZADOVOLJSTVO DESTINACIJOM I SMEŠTAJEM NA DESTINACIJI - Makuljević, Djordje; Radivojević, NIkola Z (Turističko poslovanje, 2023)
U radu se ispituje da li razlike u motivima putovanja kao i da li razlike u društvu na putovanju, kao tesno povezane kategorija sa motivom putovanja, imaju uticaj na razlike o percepciji zadovoljstva destinacijom i smeštajem na destinaciji. Istraživanje je sproveden na primeru Vrnjačke Banje, kao turističke destinacije koja doživljava evoluciju i transformaciju od banjske destinacije masovnog turizma kao wellness i spa luksuznoj destinaciji, koja se fokusira na bleisure turiste. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 143 ispitanika koja su tomom 2023. godine posetila destinaciju. Rezultati istraživanja pokazuju da razlike motivima putovanja utiču na zadovoljstvo destinacijom, kao i na zadovoljstvo smeštajem na destinaciji. Sa druge strane, istraživanje nije pronašlo jasne dokaze da razlike u društvu na putovanju utiči na zadovoljstvo destinacijom, kao i na zadovoljstvo smeštajem na destinaciji.