DRUŠTVENE MREŽE I DESTINACIJE KULTURNOG TURIZMA U SRBIJI - Surla, Tamara; Miljković, Jovana (Turističko poslovanje, 2023)
Putovanja i turizam su industrije koje najviše obećavaju u svetu i informacije su ključne za njihov uspeh. Društvene mreže predstavljaju značajan izvor informacija koji mogu snažno uticati na turističke planove i izbor turističkih destinacija. Upotreba društvenih mreža u turizmu ubrzano raste, postajući važan marketinški alat za turističke preduzetnike. Srbija ima veliki potencijal u vidu destinacija kulturnog turizma, ali do sada nije istraživano kako društvene mreže mogu uticati na proces odabira ovih destinacija. Stoga je cilj istraživanja bio da se ispitaju navike korišćenja društvenih mreža kod turista koji posećuju destinacije kulturnog turizma u Srbiji, kao i da se sazna koje su destinacije najposećenije. Da bi se to postiglo, sprovedeno je istraživanje među 400 ispitanika koji žive u Srbiji i koriste društvene mreže. Rezultati su pokazali da ispitanici najčešće posećuju gradove i stare gradske jezgre, da više puta dnevno koriste društvene mreže i da fotografije imaju najveći uticaj na odabir destinacije kulturnog turizma koju će posetiti.