СЕНЗОРСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ЛОКАЛНИХ СИРЕВА ПЧИЊСКОГ ОКРУГА КАО ПОТЕНЦИЈАЛ ГАСТРО – ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ - Stošić, Tamara; Šmugović, Stefan; Ivanović, Velibor; Kalenjuk Pivarski, Bojana; Stošić, Tijana (Turističko poslovanje, 2023)
Сир представља једну од најкоришћенијих намирница на свету. Сваки регион има велики број различитих врста сирева који су специфични по својим сензорним карактериастикама. У Србији, локална поризводња домаћих сирева има традицију дугу вековима и представља важан део кулинарског наслеђа ове земље. Локални сиреви који се производе широм Србије представљају важан део гастро – туристичке понуде наше земље. Познавање сензорних карактеристика локалних сирева је кључно за очување и промоцију ових произода. Управо из тог разлога главни предмет овог рада је сензорна оцена четири локална сира из Пчињског округа, на југу Србије. Сензорна оцена квалитета је извршена од стране обучених дегустатора, који су имали задатак да процене потенцијале које они имају на развој гастро – туристичке понуде овог региона. За истраживање су одабране четири различите врсте сира, различитих укуса, мириса и структуре. Основни циљ је да се покажу сензорне карактеристике сирева, да би се могле уочити разлике у њиховом интензитету мириса, горчине и сланоће, како си се оценио њихов утицај на разој гастро – туристичке понуде Пчињског округа.