KONCEPT PROSTORA U KNJIŽEVNOM TURIZMU - Nikolić, Jovana (Turističko poslovanje, 2022)
Cilj rada je da prikaže na koji način su predstavljeni i interpretirani prostori u književnom turizmu. Uzimajući u obzir savremena poststrukturalistička i postmoderna tumačenja kulture i turizma istražićemo u kakvom su odnosu književni prostori i posetioci. Drugim rečima, interesuje nas na koje načine književni prostori utiču na doživljaj posetilaca istih, odnosno na koji način posetioci dodeljuju značenje fiktivnim prostorima koja postoje u stvarnom svetu i obrnuto (stvarnim prostorima koja postoje i u fiktivnom svetu). Poći ćemo od pretpostavke da je priroda književnog turizma takva da neizbežno briše granice između fiktivnog i nefiktivnog u doživljaju turiste, koji postaje aktivan učesnik kako u kreiranju potencijalne ponude, tako i prihvatanju autentičnog iskustva, odnosno doživljaja, koje je lično i subjektivo. Kako bi se kreirala kvalitetna turistička ponuda ljubiteljima književnosti potrebno je dobro razumeti način na koji posetioci doživljavaju ovakve prostore, jer je za popularizovanje određene lokacije i uspešne turističke ponude neophodno uzeti u obzir više faktora, uključujući i sam kreativni čin posetilaca.