UPRAVLJANJE PROMENAMA U GASTRONOMIJI I RESTORATERSTVU - Đurović, Mladenka; Božić, Aleksandar (Turističko poslovanje, 2021)
Savremeni trendovi u gastronomiji i ugostiteljstvu fokusirani su na nekoliko ključnih pitanja: poslovanje u skladu sa konceptom održivosti, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, "zelenog" poslovanja, "zelenih" i eko-certifikata, zaštite životne sredine, smanjenje otpada i promocija zdrave ishrane. Međutim, promene koje su najuočljivije korisnicima usluga su promene u gastronomskoj ponudi, a to su najčešće nova jela, uz uvođenje integralnih žitarica, niskog sadržaja masnoća i niskoenergetskih jela, hrane za dijabetičare, vegetarijanskih jela, hrane bez glutena i još mnogo toga. Posebno je popularna kuhinja bazirana na upotrebi organskih prehrambenih proizvoda i mikrogranula, i novi trend poznat kao molekularna gastronomija. U dinamičnom tržišnom okruženju u kojem deluju restorani, savremeni trendovi nameću potrebu za stalnim promenama, a ove promene su uslovljene promenama u upravljanju ovim objektima. Stoga je menadžer restorana postao ključni faktor uspešnog poslovanja, što zahteva ozbiljna znanja iz oblasti gastronomije i ugostiteljstva. Njegovi glavni zadaci su donošenje odluka i kontrola njihove implementacije.